Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки родител: първата усмивка, първата дума, първите стъпки, първия рожден ден и т.н. Като всяко важно преживяване, първият учебен ден се посреща с поредица от дейности, посветени само на него – ритуали или традиции.

Защо ритуалите са важни за децата?

Децата обичат ритуалите. Те им помагат да осъзнаят промените през годината, осигуряват комфорт и сигурност, а освен това създават спомени и ценности. Ритуалите са чудесно средство за укрепване на семейните взаимоотношения.

Децата, чиито родители отбелязват началото на учебната година с ритуали, се адаптират по-лесно от безгрижните летни дни към училището, тъй като преживяването е специално. То облекчава безпокойството им от неизвестното.

Някои родители предават на децата си същите традиции, които са спазвали в тяхното семейство, докато растат. В тази статия може да намерите някои от тях или да добавите нови към вашите ритуали за първия учебен ден – ето няколко идеи:

  1. Снимайте детето в първия учебен ден
  2. Направете си дневник на щастливите моменти (+ Бонус идея към ритуали 1 и 2)
  3. Пазарувайте училищните пособия заедно с детето
  4. Отбележете вечерта преди първия учебен ден
  5. Организирайте парти в края на първия учебен ден

Сега ще разгледаме всяка от тях поотделно и с повече подробности.

1. Снимайте детето в първия учебен ден

В днешно време снимките са изменили своето значение, но само си помислете каква магия е било за хората от миналото да могат да спрат един миг от времето чрез снимaнето. Приканваме ви да се потопите в тази магия, когато снимате детето си в този ден. Около нас има много чудеса, които обикновено не забелязваме. Това е едно от тях. След време ще можете да държите в ръцете си този важен момент и да му се радвате отново. Освен снимката, можете да увековечите този миг и чрез водене на дневник.

Снимка в първия учебен ден

2. Направете си дневник на щастливите моменти

Дневникът е креативен начин за събиране на спомени. Няма ограничения за това какво ще съдържа той – мисли, цитати, снимки, въпроси и отговори, рисунки и всичко, което сметнете за подходящо. Ако имате две или повече деца, можете да направите дневник по отделно за всяко от тях. Наясно сме, че за съвременната майка, намирането на време за всяко нещо, което иска да направи, е истинско предизвикателство. И все пак идеята си струва. Дори и само да слагате по една снимка всяка година от всяко значимо събитие с мислите, които ви хрумнат на момента. А когато детето порасне достатъчно, ще можете заедно да допълвате и доукрасявате дневника. Ако предпочитате технологиите, можете да си създадете дневник в електронна форма и след време да го разпечатате на хартия като подарък за вашата дъщеря или син.